GRAND KAFA

KUPRES MILCH

PUT LJEKOVITOG BILJA
80320, KUPRES BIH

Telefoni:
+387 61 299 141

 

Kontakt osoba :  
SMAIL ŽILIĆ

Lista proizvoda:

  • MLEKO I MLEČNI PROIZVODI

Opisi proizvoda :

  • KUPRESKI SIR

Galerija:Šampionski sirevi sa Kupresa

Sastav trave, visoka nadmorska visina, uticaj morskih struja i planinska klima uz poboljšanu higijenu objekata i muže sinergetski je pozitivno delovao na vrhunski kvaliteta sira.

Kupres Milch - BIH SIR

Na sajmu red za sir

"Kupres Milch" je predstavio sireve sa šest različitih ukusa, s obzirom na to da na Kupresu preuzimaju kravlje, kozje i ovčije mleko. Proizvode standardni klasik sir, koji je i pobednik sajma, i on je baza, i od njega proizvode ostale sireve. Imaju dve vrste začinskih sireva.

Kupres Milch - BIH SIR

Prvi je sa paprikom, paradajzom, čilijem i origanom, a drugi, sa lekovitim biljem, sa koprivom, belim lukom, peršunom i bosiljkom. Sa tim sastojcima proizvode dve kombinacije. Prva je sa kozijim mlekom, a druga je sa ovčijim mlekom pa se sir zove - Kupreški planinski sir. On odležava godinu dana i uvek "vuče" na parmezan. Svakako je reč o premium siru.

Kupres Milch - BIH SIR

Kako se kontroliše kvalitet mleka?

Smail Žilić kaže da od kooperanata svakodnevno kontrolišu mleko u sopstvenoj laboratoriji. Utvrđuju mlečnu mast, protein, vodu, suvu materiju. Farmeri ne znaju kada će "Kupres Milch" uzorke poslati na ispitivanje u laboratoriju Federalnog zavoda za poljoprivredu u Sarajevu, gde se kontroliše hemija i mikrobiologija: mikroorganizmi, somatske ćelije, mlečna mast, proteini, sadržaj suve materije, voda. To rade dva puta mesečno.

Kupres Milch - BIH SIR

Rade standardno šest vrsta sireva. Kupreški punomasni, od neobranog kravljeg mlijeka im je baza. Iz njega izvode sve ostale sireve. A rade ono što je kod potrošača najviše traženo. Kada se kupreški sir zadimi, onda je to dimljeni sir, koji je pikantan. Tu je baška sir u koji se stavlja u papriku, čili, origano. Rad zeleni začin, a tu su kopriva, bijeli luk, peršun i bosiljak. Rade i dve kombinacije sa kozijim mlekom i to blaža i pikantnija. Osim tih sireva, rade po narudžbi sve sireve sa aronijom, tartufima, vinom, višnjom i to sa poznatim kupcima i određenim količinama. Znači, sir može biti sa ukusom bilo kojeg voća, povrća i bilo čega drugog.

Kupres Milch - BIH SIR

Minimalno 12 litara mleka potrebno je za kilogram sira. To najbolje govori o kvalitetu i to moraju znati kupci. Nije moguće napraviti sir sa manje mleka.