GRAND KAFA

VINARIJA PLAVINCI

ZAVOJICE 3. PRILAZ 151
11352, ZAKLOPAČA GROCKA

Telefoni:
066 292 827

 

Kontakt osoba :  
BRANISLAV ANĐELIĆ

Lista proizvoda:

 • VINA


  Galerija:  Plavinci – organska vinarija

  Vinarija Plavinci - Organska vina

  Vinarija Plavinci je smeštena na padinama istoimenog brda u gročanskom vinogorju. Na 1,25 hektara gajimo sorte marselan, muscaris, panonia, regent i tamjanika, od kojih proizvodimo pet do šest etiketa u zavisnosti od godine. Ukupna proizvodnja ne prelazi 5.000 litara godišnje. Od samog početka vinarija je u režimu organske proizvodnje.

  Vinarija Plavinci - Organska vina

  Vinarija Plavinci funkcioniše na principima agroekologije i održivosti. Sve što radimo je usmereno na povećanje biološke raznovrsnosti našeg okruženja i očuvanja plodnosti zemljišta za buduće generacije. Brinemo o našem zdravlju i zdravlju naših radnika i kupaca. Ne koristimo sintetičke hemikalije ni u vinogradu ni u vinariji.

  Vinarija Plavinci - Organska vina

  Da ovakav pristup proizvodnji može da izrodi vrhunska vina dokaz su brojne zlatne, srebrne i bronzane medalje na međunarodnim takmičenjima. Naša vina su sertifikovana kao organska i kao veganska.

  Vinarija Plavinci - Organska vina

  Nekada davno, kada bi mornari koji su u zoru plovili Dunavom uzvodno prošli između dve ade kod Grocke, ugledali bi sa leve strane brežuljke sa vinogradima koji su se na jutarnjem suncu presijavali u indigo plavoj boji, od Plavog kamena kojim su tada vinogradi bili prskani, pa zato nazvaše te brežuljke Plavinci.

  Vinarija Plavinci - Organska vina

  Proizvodnja u saradnji s prirodom

  Vinarija Plavinci - Organska vina


  Good boy Bruno – organski Pét Nat penušavac

  Vinarija Plavinci - Organska vina Good boy Bruno je lepršavi i zabavni organski Pét Nat penušavac koji podiže raspoloženje u svim situacijama. Napravljen je na bazi naše oranž Selene, proglašene za najbolje organsko vino Balkana u 2021. godini, od koje je nasledio cvetne mirise, pre svega zove. Namenjen je prvenstveno za otvaranje apetita pred ručak ili za pijuckanje u vrelim letnjim večerima, ali ima u sebi dovoljno tela da može da se posluži i uz ozbiljnu hranu.


  Ramonda – organsko roze vino

  Vinarija Plavinci - Organska vina Ovo vino dobilo je ime po cvećki Ramonda nathaliae koju je 1884 otkrio kraj Niša dvorski lekar Sava Popović i nazvao je po kraljici Nataliji Obrenović koja je po njemu jedina bila dostojna lepote ramondinog cveta. Ova cvećka, i kada uvene, može da se vrati u život sa samo jednom čašom vode. U Srbiji se nosi stilizovani cvet Natalijine ramonde u znak obeležavanja početka primirija u I svetskom ratu.

  Potpuno zrelo grožđe se bere ručno i posle odvajanja bobica od peteljki ostavlja da macerira do četiri sata bez ikakvih dodataka. Nakon toga se cedi i prebacuje u tank za vrenje, što traje 20-40 dana u zavisnosti od godine. Vino se zatim otače sa grubog taloga, pod plaštom inertnog gasa koji sprečava oksidaciju, i prebacuje u tank za odležavanje. Odležavanje traje oko 6 meseci, za koje vreme se vino povremeno meša, kako bi se fini talog podigao sa dna i omogućio ekstrakciju aroma. Oko mesec dana pre flaširanja mešanje prestaje kako bi se talog slegao na dno. Vino se flašira direktno iz tanka, bez filtriranja. U celom proizvodnom procesu ne dodaju se nikakvi aditivi, sem malo supora pred flaširanje.

  Cvetni i voćni mirisi, kao i naglašena svežina čine Ramondu neobično osvežavajućom, posebno u toplim letnjim danima.


  Ćilibar 2022 – organsko belo vino

  Vinarija Plavinci - Organska vina Ćilibar je proizveden od sorte grožđa Panonia iz našeg organski sertifikovanog vinograda u Gročanskom vinogorju.

  Potpuno zrelo grožđe se bere ručno i posle odvajanja bobica od peteljki ostavlja da macerira do dva dana bez ikakvih dodataka. Nakon toga se cedi i prebacuje u otvoreni tank za vrenje. Posle nekoliko dana, kada burno vrenje počinje da jenjava, tank se zatvara i vrenje nastavlja, što traje i do 40 dana u zavisnosti od godine. Vino se zatim otače sa grubog taloga, pod plaštom inertnog gasa koji sprečava oksidaciju, i prebacuje u tank za odležavanje. Odležavanje traje oko 6 meseci, za koje vreme se vino povremeno meša, kako bi se fini talog podigao sa dna i omogućio ekstrakciju aroma. Oko mesec dana pre flaširanja mešanje prestaje kako bi se talog slegao na dno. Vino se flašira direktno iz tanka, bez filtriranja. U celom proizvodnom procesu ne dodaju se nikakvi aditivi, sem malo supora pred flaširanje.

  Ćilibar je moderno i osvežavajuće vino. Naglašene kiseline se odlično slažu sa masnijim, kremastijim jelima. Dobro ide uz svinjetinu i jagnjetinu, perad u belim sosovima, plave ribe (losos, tuna, skuša…) i plave sireve. Odlično se slaže i sa azijskom hranom, posebno onom ljutom. Od kolača se odlično slaže sa čizkejkom, pitom od višanja, baklavom.


  Selena – organsko oranž vino

  Vinarija Plavinci - Organska vina Selena je proizvedena od organski sertifikovanog grožđa sorte Tamjanika .

  Potpuno zrelo grožđe se bere ručno i posle odvajanja bobica od peteljki ostavlja da macerira četiri do devet dana. Nakon toga se cedi i prebacuje u otvoreni tank za vrenje. Posle nekoliko dana, kada burno vrenje počinje da jenjava, tank se zatvara i vrenje nastavlja, što traje i do dva meseca u zavisnosti od godine. Vino se zatim otače sa grubog taloga, pod plaštom inertnog gasa koji sprečava oksidaciju, i prebacuje u tank za odležavanje. Odležavanje traje oko 6 meseci, za koje vreme se vino povremeno meša, kako bi se fini talog podigao sa dna i omogućio ekstrakciju aroma. Oko mesec dana pre flaširanja mešanje prestaje kako bi se talog slegao na dno. Vino se flašira direktno iz tanka, bez filtriranja. U celom proizvodnom procesu ne dodaju se nikakvi aditivi, sem malo sumpora pred flaširanje.

  Selena ima tipičnu, ali manje intenzivnu muskatnu aromu tamjanike. Kasna berba obično daje vino sa visokim alkoholom i malo zaostalog šećera. Ovo, i ekstrakcija tokom produženog kontakta bobica sa širom, daje punoću nesvakidašnju za vina od ove sorte. Klima i pozicija vinograda takođe omogućavaju da se zadrže dovoljne kiseline, što daje svežinu vinu.


  Indigo – organsko crveno vino

  Vinarija Plavinci - Organska vina Indigo je sertifikovano organsko crveno vino proizvedeno od sorte grožđa Regent.

  Potpuno zrelo grožđe se bere ručno i posle odvajanja bobica od peteljki ostavlja da macerira osam do dvanaest dana uz potapanje bobica svakih 6 sati. Nakon toga se cedi i prebacuje u otvoreni tank za vrenje. Kada vrenje počne da jenjava, tank se zatvara i vrenje nastavlja, što traje i do dva meseca u zavisnosti od godine. Vino se zatim otače sa grubog taloga, pod plaštom inertnog gasa koji sprečava oksidaciju, i prebacuje delimično u tank, a delimično u staru burad na odležavanje. Odležavanje traje 12-18 meseci, za koje vreme se vino povremeno meša, kako bi se fini talog podigao sa dna i omogućio ekstrakciju aroma. Oko mesec dana pre flaširanja mešanje prestaje kako bi se talog slegao na dno. Vino se zatim pretače u jedinstven tank, odakle se flašira bez filtriranja. U celom proizvodnom procesu ne dodaju se nikakvi aditivi, sem malo supora pred flaširanje.––

  Indigo je jako obojeno, tamno vino. Indigo odlično ide uz masne sireve, gulaše, mućkalice, divljač, bifteke, jela sa jakim sosovima. Za kraj obroka probajte ga sa kolačima od čokolade ili izborom sireva praćenim suvim smokvama, grožđicama i orasima.


  Vinarija Plavinci - Organska vina


  Promo Video


  PORUČIVANJE PROIZVODA: plavinci.rs/prodavnica


  Vinarija Plavinci - Organska vina

  Plavinci d.o.o.

  Organski vinogradi i vinarija
  Zavojice treći prilaz 151
  11352 Zaklopača


  Web: https://www.plavinci.rs
  Facebook: https://www.facebook.com/vinarija.plavinci/
  Instagram: https://www.instagram.com/vinarija.plavinci/
  YouTube: https://www.youtube.com/user/Plavinci