GRAND KAFA

STARA SOKOLOVA

DIMITRIJA TUCOVIĆA 42/7
31000, UŽICE

Telefoni:
031 516 751
064 8255 300
SV. NIKOLE 43 011 2418 295

  Fax: 031 516 751
 

Kontakt osoba :  
IVAN BOGDANOVIĆ

Lista proizvoda:

 • DUNJEVAČA
 • KAJSIJEVAČA
 • LIKERI GORKI
 • MEDOVAČA
 • ŠLJIVOVICA
 • ŠLJIVOVICA SA DODACIMA BILJA
 • VILIJAMOVKA
 • VINJAK

Opisi proizvoda :

 • PROIZVODNJA I PRODAJA EKSKLUZIVNE STARE SOKOLOVE RAKIJE

Galerija:
Poreklo

Stara Sokolova nastala je na viševekovnoj tradiciji porodice Bogdanović – Krivajci iz sela Kostojevići kod Bajine Bašte. Svoje ime je dobila po kraju iz koga potiče, oblasti Zapadne Srbije uz reku Drinu, koja je za vreme Turaka dobila naziv Sokolska nahija po srednjovekovnom gradu Soko.

Ovaj ekološki predeo ispresecan rečicama Derventom, Jalošnicom i Rogačicom podno planinskog venca koji čine Jelova Gora, Kadinjača i Ponikve prepun je dobrih voćnjaka. Kostojevići su geografski centar tog područja.

Iznad naselja je brdo Spasovik a na njegovoj istočnoj padini smeštena je mala i neobično lepa dolina, zvana Krivaja.Tu je, davne 1830.godine, stari domaćin, starosedelac, priznati kovač Sava Bogdanović, pažljivim odabirom starih autohtonih sorti šljiva stvorio porodičnu ljubav koja se već sedam genaracija prenosi sa kolena na koleno.

Rakije u domaćinstvu

U Sokolskoj regiji odnos prema šljivi i rakiji od šljive je oduvek bio poseban. Šljiva se konzumirala sveža, sušila za zimu, od nje se pravilo slatko, džem i pekla se prirodna rakija.

Osim što je dobra rakija bila ponos domaćina, u vreme kada banke nisu postojale, rakija je bila način za čuvanje kapitala. Stajanje joj ne škodi, već joj dodaje na kvalitetu.

U najboljim domaćinskim kućama ovoga kraja pekla se, čuvala i pila samo stara šljivovica.

Familije su se poznavale po rakiji, a o dobrim rakijama ispredane su i legende. Iako su u prošlosti bili kovači, starosedeoci iz Krivaje, familija Bogdanović – Krivajci oduvek su pekli dobru rakiju. Vremenom se gasio kovački zanat a usavršavalo rakijsko umeće. U ovome kraju u narodu se uvrežilo mišljenje da Bogdanovići imaju najbolju rakiju.

Familija Bogdanovića

Čuvena familija Bogdanović bila je poznata po staroj sorti šljive trnovača, i izvrsnoj rakiji koja se od nje proizvodila.

O rakiji Bogdanovića su ispredane legende a deo toga ušao je i u literature. Na primer, Milomir Đukanović je spominje u svojoj knjizi „Koktel Menhetn“.

„…balon koji je tetka Georgina večeras otvorila, dobila je od nekog Velizira Bogdanovića – Krivajca iz Kostojevića kraj Bajine Bašte. Taj Bogdanović je imao neobičan šljivik. U njemu je uvek duvalo, ali su peteljke bile tako jake da ni jedna šljiva nikada nije pala na zemlju.Šljivik je bio smešten na brdu Spasovik, na strani gde su se ukrštala dva vremenom i sedam zimskih sa sedam letnjih vetrova. Struje su pravile takvu vazdušnu smesu da se u njoj nije mogla održati nijedna štetočina. Voće se od vetrova nije moglo prskati, a odkad je sveta i veka i tog šljivika, u njemu nije viđen crv.Zveri su ga zaobilazile, ljudi zle naravi ga se klonili. Rakija je pravljena po posebnom receptu koji se u Bogdanovića kući čuva kao najveća tajna…“ (citat iz romana Koktel Manhetn)

Stara Sokolova danas

Bazirano na porodičnim tajnama destilacije i starenja rakije, u saradnji sa najuglednijim stručnjacima u ovoj oblasti, Bogdanovići neguju i unapredjuju viševekovna znanja proizvodnje voćnih rakija. Treća generacija nastavlja da razvija pića Stara Sokolova, koja su u poslednje dve decenije primila mnoga priznanja za kvalitet, kako kod nas tako i u svetu.

Stara Sokolova danas proizvodi 150.000 litara rakije godišnje, u skladu sa svetskim evropskim standardima, sa preporučenim procentom alkohola, određene boje, mirisa, ukusa i vizuelnog identiteta. Koristi se samo voće domaćih proizvođača i to mešavine starih autohtonih sorti i novih kvalitetnih rakijskih voćnih sorti.

70% proizvodnje se izvozi na tržišta širom sveta, od Australije, preko Rusije, Balkana i Zapadne Evrope do Kanade, Amerike i Bliskog Istoka.

Može se kupiti u svim trgovačkim lanacima u zemlji, benzinskim stanicama, luksuznim vinotekama, veleprodajama pića. Pije se sa uživanjem u prestižnim hotelima, restoranima, poznatim kafanama Srbije i prestonicama bivših republika…Proizvodi

Stara sokolova 12

Top proizvod Stare Sokolove iz porodičnih rezervi porodice Bogdanović.

Stara sokolova 12

Osvajač osam velikih zlatnih medalja na Novosadskom Sajmu. Dobijena destilacijom tradicionalnih sorti šljva kao što su požegača i trnovača. U nju je utkano celokupno znanje Bogdanovića.

Puni u ograničenim količinama, isključivo u suvenir pakovanje.


Stara sokolova 7

Posebno proizvedena za izvoz, Stara Sokolova 7 dobijena je destilacijom mešavine tradicionalnih i modernih sorti šljiva.

Stara sokolova 7

Poznati ukus i aroma Stare Sokolove dodatno su oplemenjeni nešto dužim starenjem u starijim buradima.

Stara sokolova 7

Stara Sokolova 7 se puni u dve vrste pakovanja: standardno pakovanje Stara Sokolova, i suvenir boca, sa ukrasnim drvenim burencetom.


Stara sokolova 5 LUX

Osvajač pet zlatnih medalja na Novosadskom Sajmu.

Stara sokolova 5 LUX

Prefinjeni ukus koji objedinjuje najbolje iz tradicionalne šljivovice, malih i velikih proizvodnih tajni Bogdanovića i plemenitog dejstva starenja u hrastovom buretu.

Stara Sokolova 5 se puni u dve vrste pakovanja: standardno pakovanje Stara Sokolova, i suvenir boca, sa ukrasnim drvenim burencetom.


Stara sokolova 5

Najprodavaniji proizvod kuće Stara Sokolova, osvajač pet zlatnih medalja na Novosadskom Sajmu.

Stara sokolova 5

Prefinjeni ukus koji objedinjuje najbolje iz tradicionalne šljivovice, malih i velikih proizvodnih tajni Bogdanovića i plemenitog dejstva starenja u hrastovom buretu.

Stara Sokolova 5 se puni u dve vrste pakovanja: standardno pakovanje Stara Sokolova, i suvenir boca, sa ukrasnim drvenim burencetom.


Stara sokolova dunja LUX

Ima li šta privlačnije uz ukusne zalogaje, duge razgovore i dobro društvo?

Stara sokolova dunja LUX

Stara Sokolova Dunja Lux ekskluzivno je piće nastalo od selektovanih zrelih plodova leskovačke dunje, najkvalitetnije tradicionalne sorte sa prostora Srbije, ubrane u poznu jesen i proizvedene po tradicionalnoj recepturi. Višegodišnje starenje u malim hrastovim buradima dalo joj je harmoničan miris i ukus i ćilibarnu boju, koja mami kako to i sam ćilibar čini – budi životnu radost, privlači ljubav, stimuliše sreću i zadovoljstvo.


Stara sokolova kajsija LUX

Stara Sokolova Kajsija Premijum je ekskluzivan proizvod zrelih plodova starih sorti kajsije: mađarska najbolja i mađarska rana.

Stara sokolova kajsija LUX

Vrhunski kvalitet voća, destilisanog u skladu sa vekovnim porodičnim tajnama destilacije, donose nam savršenu osnovu za starenje u starim hrastovim buradima. Konačan proizvod je kompleksna voćna rakija kojoj ležanje u hrastovom buretu naglašava voćnost i obogaćuje je blagim vanilinskim notama starog hrasta. Odnegovano sa puno ljubavi u porodičnom podrumu familije Bogdanović. Puni se u ograničenoj seriji. Bogdanovići su posebno ponosni na nju.


Stara sokolova dunja

Proizvedena je od selektovanih, zrelih plodova najkvalitetnije sorte dunje na prostorima Srbije.

Stara sokolova dunja

Leskovačke dunje, kroz legende poznate kao simbol ljubavi, sreće, lepote i neprolaznosti. po mirisu čarobna, po ukusu prodorna, trajna i moćna, pleni svojom voćnom svežinom.


Stara sokolova kajsija

Proizvedena je od pažljivo biranih zrelih i zdravih plodova starih sorti kajsija sa područja zapadne Srbije i Šumadije.

Stara sokolova kajsija

Kajsija je veoma cenjena voćka, prema verovanju smatra se kraljevskim voćem a u staroj Grčkoj su za kajsiju čak mislili da je „zlatno jaje sunca”. kombinovana sa posebno vođenim procesom proizvodnje i porodičnom tradicijom u proizvodnji rakija starom 7 generacija, napitku daje posebnu draž i raskoš, a savršeno harmoničan ukus čini ga izuzetno pitkim.


Stara sokolova viljamovka

Proizvedena je od zrelih plodova kruške viljamovke, najkvalitetnije sorte kruške na svetu.

Stara sokolova viljamovka

Kombinovana sa posebno vođenim procesom proizvodnje i porodičnom tradicijom u proizvodnji rakija starom 7 generacija, kruška, poznata kao dar bogova, napitku daje prefinjenu aromu, izražen dopadljiv i prijatan nežan miris i voćni ukus produženog delovanja, što ga čini pitkim i blagotvornim za organizam.


Stara sokolova travka

Višegodišnjim starenjem u hrastovim buradima dobija se blagotvorna, prijatna rakija koja okrepljuje organizam.

Stara sokolova travka

Zdrava, ekološka sredina Zapadne Srbije, Zlatibora, Tare i Uvca, osim što je idealna za gajenje voća, puna je livada i proplanaka na kome rastu raznovrsne lekovite trave i biljke. Stara Sokolova Travka spaja te dve blagodeti prirode.

Stara Sokolova Travka spaja ekstrakte 21 vrste posebno odabranih trava, i prirodne voćne rakije. Puni se u dve vrste pakovanja: Travka Export i Travka LUX u suvenir boci.


Stara sokolova kleka

Aromom podseća na vrhunske vrste džina ali je plemenitijeg ukusa zbog prirodne osnove na kojoj je nastala.

Stara sokolova kleka

Nastavljač duge tradicije Bogdanovića kao i celokupnog Bajinobaštanskog kraja u proizvodnji klekovače. Stara Sokolova Kleka ima blag, vrlo prijatan miris na kleku koji Vas izaziva da je ponovo probate.

Na ukusu je puna i prijatna, sa naknadnim blagim doživljajem kleke koji odlično otvara apetit.


Vinjak Soko V.S.O.P.

Vinjak Soko V.S.O.P. je plemenito piće proizvedeno pažljivom kupažom više tipova probranih vinskih destilata od vina iz čuvenih vinskih regiona Srbije (župskog, šumadijskog i Podunavskog vinogorja) i dugim starenjem u hrastovim buradima.

Vinjak Soko V.S.O.P.

Njegov izuzetan ukus i prijatna aroma su rezultat originalne tehnologije kupažiranja, starenja i dorade razvijene i primenjene u podrumima porodice Bogdanović.


Vruća

Iz kuće čuvenog proizvođača vrhunskih voćnih rakija dolazi „Sokolova Vruća“ – Kuvana Rakija, u nekim krajevima poznatija kao šumadijski čaj.

Vruća

Ovaj napitak napravljan je po originalnoj, tradicionalnoj recepturi Zapadne Srbije sa puno ljubavi i sa željom da:

 • sačuva tradiciju
 • okupi društvo i pozove na zabavu
 • zbliži porodicu i razveseli praznične dane
 • okrepi posle skijanja u snegom pokrivenim padinama
 • izmami osmehe i zagreje zaljubljena srca
 • nazdravi za slogu i zdravlje

U to ime, živeli!
Zagrej do ključanja i uživaj.


Sokolica

Rakija prepečenica iz Užičkog kraja, dobijena tradicionalnom tehnologijom destilacijom na manjim bakarnim kazanima i od starih rakijskih sorti šljiva: požegače, trnovače i ranke, prema porodičnom receptu familije Bogdanović. Pleni svojom voćnim mirisom, bogststvom i trajnošću ukusa uz procenat alkohola 43%.

Sokolica

U Sokolici će posebno uživati ljubtelji tradionalne šljivovice


Etno sokolica

Tradicionalna šljivova rakija prepečenica. Prijatne je voćnosti koja pleni svojom punoćom i trajanjem ukusa.

Etno sokolica

Etno Sokoloca je destilisana (pečena) na tradicionalan način od starih sorti šljive (požegače, ranke i trnovače) prema starom receptu čuvene familije Bogdanović.

Dolazi u Etno ambalaži sa ukrasnom kapom na pampuru – glavom seljaka, koja predstavlja ručni rad Miće Anđelića.

U Zapadnoj Srbiji rakija šljivovica prepečenica smatra se kraljicom rakija. Kada stariji ljudi iz tog područja prepoznaju čist i tipičan šmek šljivovice ovog kraja za nju kažu da je „čista medecina“ – tako je dobra da može da služi kao lek.


Liker Zlatiborski vrh

Vrhunski gorki liker pelinkovac, nastao pažljivim odabirom planinskih trava sa vrhova Zlatibora.

Liker Zlatiborski vrh

Majstorstvom proisteklim iz vekovne tradicije destilerije Bogdanović, ekstrakt 17 lekovitih trava daje sklad, harmoniju i prijatnu gorčinu.

Rashlađen ili sa ledom, uz krišku limuna, lajma ili mandarine stvara vrhunski osećaj gorkog zadovoljstva.

Procenat alkohola: 28%

Puni se u tri vrste pakovanja: Zlatiborski Vrh 1l , Zlatiborski Vrh 0,7l u ukrasnoj kutiji i Zlatiborski Vrh 0,1l


Mini mix

Poklon pakovanje sadrži tri različita ukusa iz bogatog asortimana Stare Sokolove u mini bocama od 0,05l.

Mini mix

Dostupno u dve varijante: Mini mix 1 (kajsija, šljiva 5 i viljamovka) i Mini mix 2 (kleka, dunja i medovina).